Enter the content which will be displayed in sticky bar
Tel: +382 68 429 251

Anohni: Hopelessness

Anohni: Hopelessness
Naziv
ahohni
Žanrovi
chamber pop, electro, dream pop
Web sajt umjetnika
Follow

Anohni: Hopelessness  Recenzija

Izazovan je i opominjući album “Hopelessness” koji donosi drugačiji izraz umjetnice pod novim pseudonimom ANOHNI, kojeg smo nekad znali kao Antony Hegarty, ali rodno poigravanje je samo dio tematske cjeline ovog albuma koji predstavlja novu fazu stvaralaštva, ispričanu iz ženske strane ličnosti, koja se obrušava na pukotine društva i političke ambise kojima smo svjedoci posljednjih godina.

Muzički, pored toga što nema pratećeg benda The Johnsons, kamerni pop i prekrasne elegije zamijenila je elektronika i opominjući tekstovi. Ko-producenti Hudson Mohawke i Oneohtrix Point Never čine da muzička metamorfoza bude potpuna. Rezultat je zbir protestnih pjesama zaodjenutih u electro dance himne koje direktno prpituju neke društveno/političke teme, ali tako životne i tako stvarne, na način na koji se većina umjetnika današnjeg zapada, to jednostavno ne usuđuje. Anohni je hrabra, u svojim stavovima kontra izlobličene industrije zabave, o kojima smo već pisali, kao i u čitavom vizuelno/identitetsko/muzičkom aspektu novog izdanja.

Čitav beznadežni album donosi bijes, srdžbu i …da, osjećaj bespomoćnosti nad sudbinom našeg svijeta, planete, koja se pretvara u opasnu KalJugu pod opsadom sila koje ne vidimo direktno ali koje svakako ništa manje direktnije ne razaraju gradove, države, sisteme, moral, djetinjstvo, vodu, vazduh, školovanje, sreću i na kraju sam život.

Da li je ovo angažovan album, vrlo moguće, da li on samo i bespoštedno kritikuje? Ne, naravno, jer iza iskrvarenog srca koje Anohni osjeća za svijetom i životom, krije se ljepota koju moramo ponovo spoznati. Ljepota se nalazi i u nama i u svijetu u kome još uvijek živimo, i čiji sve prljaviji vazduh svakodnevno udišemo. Majka priroda to najbolje zna, zato je i ženski element snažno prisutan, do te mjere da je oblikovan novi umjetnički identitet, koji je u ovom trenutku, preko potreban.

“Anđeo” kako ju je nekad nazvao Lou Reed se uspeo, raširio krila i iz svog nebeskog glasa zapjevao pjesmu buđenja svima nama. Koji je čujemo…koji ga čujemo…..

Piše: Tomislav Žegura

Dodatak: Donosimo i galeriju fotografija sa premijernog uživo predstavljanja albuma “Hopelessness” održanog 18.05. u Park Avenue Armory, New York. Koncertna scenografija postavljena je sa dvije strane, koje su pokrivali Oneohtrix Point Never (jedan od producenata albuma) i Christopher Elms (Bjork), dok je sredinu bine činio veliki video projektor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>