Enter the content which will be displayed in sticky bar
Tel: +382 68 429 251

Chuck Prophet: Bobby Fuller Died For Your Sins

Chuck Prophet: Bobby Fuller Died For Your Sins
Naziv
chuck prophet
Žanrovi
rock'n'roll
Follow

Chuck Prophet: Bobby Fuller Died For Your Sins  Recenzija

Jedna od najvažnijih osobina Chuck Propheta kao autora je njegov dar za pripovjedanje kratkih, zanimljivih priča u kojima je sposoban da kaže više nego mnogi romanopisci. Da je književnik objavljivao bi pripovjetke, slične sadržine sigurno. Pored toga, Prophetu je rock’n’roll u malom prstu, što obrt njegovijh pripovjedaka čini svima nama mnogo zanimljivijim. Kolekciju takvih intrigantnih rock’n’roll pripovjedaka dobili smo na novom albumu Bobby Fuller Died For Your Sins.

Centralna tema, ili ideja albuma je, kako sam autor ističe California Noir, bolje reći priče koje sagledavaju tamnu stranu sunčane zemlje američkog jugozapada, poznate po snovima, mitovima, ali i bulevarima sumraka. U trajanju od 13 numera (simpatičan broj za početak), Chuck Prophet će nas voditi bulevarima sumraka, da možda pokuša odgovoriti na pitanje gdje je to Amerika pogriješila, i šta se to dođavaola dešava. Ali, i bez potrebe da odgovorimo na neko takvo pitanje, priče iz kalifornijskog noira imaju same po sebi pregršt zgodnih detalja koji ne mogu da promaše suštinu. Počnimo od uvodne, i naslovne numere koja odmah postavlja priču u fokus. Ko je dovraga bio Bobby Fuller?

Minimalno internetsko istraživanje kaže nam da se radi o muzičaru, čija misteriozna smrt 1966 nikada nije razriješena, a upravo on je autor one čuvene I Fought the Law, koju svi znamo i koju su The Clash proslavili. Ubijeni rock despreados pod sumnjivim okolnostima otvara priču poput onih crvenih zavjesa u kulisama Twin Peaksa. Priča se nastavlja hitičnim posvetama otišlim herojima u 2016. (Bad Year For Rock’n’Roll), crticama o Isusu kao lokalnom alkosu, kao i temama koje seciraju stvarnost iza zavjese, prožete pop kulturnim senzibilitetom, koji se prepliće kroz našu realnost do mjere da se ova ploča, kao i sam Chuck Prophet postavljaju van vremena u pomalo izgubljenom kontekstu, koji je odličan poligon za rock’n’roll igru. Autor je istovremeno i distancirani narator i detektiv koji razotrkiva što se krije ispod sunčanih naočara.

Muzički, ovaj album predstavlja Chuck Propheta u donekle kompleksnijem izdanju, svaka numera ima bogate aranžmane, sitne detalje koje ne očekujemo i koje izvnova svakim novim slušanjem otkrivamo. Baš kao što nam detektivski otkriva ispričane priče, Chuckova gitara komanduje zaigranu rock’n’roll vožnju u kojoj će se preplitati surf, do wap, zvuk iz godina na 6, inače njemu vrlo omiljen, sve bogato i nadahnuto konstruisano, vođeno strastvenim Telecasterom. Ali, više nego ikad u 25 godina dugoj solo karijeri, prateći bend The Misson Express zastupljen je odličnim muziciranjem, i uspješno prožet sa idejama pjesama. Tu naglašenu međupovezanost kao uigrana ekipa, iskovali su na mnogobrojnim turnejama, gdje je članica benda i Chuckova supruga Stephanie Finch, više nego zaslužna za kreiranje kompletne zvučne slike.

Dok vam se ovaj album poput filma otkotrljava do kraja svjedočićete i kako izgleda nastupati u sumnjivim rupama, što je svojevrsni muzički noir, ali sam kraj ostavljen je za pucanj u centar priče, numerom Alex Nieto, posvećenu prošlogodišnjim ubistvom afroameričkog stanovnika San Francisca od strane policije, navodnom greškom. I tek se na kraju, u ovoj numeri, čitava bezvremena priča sliva u sadašnji trenutak i razotrkiva noir koji poput suludog vela, prekrio Ameriku. Chuck Prophet to dobro zna i vidi, i pita nas svih….kuda i kako dalje ide ovaj svijet, u kome nedužnog momka, pacifistu, ubijaju policajci tek onako..kontorle radi.

Koliku moć u svemu tome ima rock’n’roll, i ovako dobar album Chuck Propheta? Ne smijemo se zavaravati, kao što ni Jimi Hendrix nije zustavio rat u Vijetnamu, neće ni ovaj album pomahnitalu mašinu pohlepe i kontrole. Ali na nivou pojedninca koji upija kulturu i umjetnost, dobra knjiga ili dobar album će uvijek razgrnuti dio tamne koprene svijeta i po ko zna koji put nam ukazati kakav izbor napraviti u životu, i koga slijediti….A sve počinje od probuđenog pojedinca….

Tomislav Žegura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>