Enter the content which will be displayed in sticky bar
Tel: +382 68 429 251

Consecration: Univerzum Zna, Geenger Records, 2013

Consecration: Univerzum Zna, Geenger Records, 2013
Naziv
Consecration
Žanrovi
post rock, metal
Web sajt umjetnika
Follow

Consecration: Univerzum Zna, Geenger Records, 2013  Recenzija

Nakon izvrsnog Cimeta, koji je izašao prije nekih 9 mjeseci, evo nam ponovo Consecration-a sa novim albumom. Tako se to radi, a mislio sam da neću doživjet da bendovi objavljuju albume u kratkim vremenskim rokovima, kako je to bilo nekad. Ali tu se sva priča sa retro pristupom završava, uslovno rečeno.

Univerzum Zna je album nastao tokom istih studijskih sesija iz oktobra 2011, na kojima je snimljen i Cimet, kao i materijal za treći album (ovog ciklusa, inače peti u karijeri) koji će se kako stvari stoje, realizovati sljedeće godine.

Ali, Univerzum Zna je posebna priča, poseban univerzum, u kome nas Danilo i ekipa vode dalje i hrabrije nego do sada, na putovaje kosmosom u cilju spoznaje istog, ili sebe ili svijesti ili…..Putovanje je uzbudljivo, podjeljeno u 6 cjelina soničnih udara koji su nekad blaži, nekad čvršći, ponekad akustični, a uvijek kosmički…široki. Tekstovi ponovo na tragu haikua, ali ipak ne sasvim tamo, uz naracije ovog puta preuzete iz kultnog romana Mike Oklopčića: C.A. Blues. Tripozno, moguće, a bend je svirački uigraniji i samopouzdaniji nego ikada.

Snimke koje su radili Stefan Gaćeša i Marko Jovanović, dotjerivali su inostrani saradnici. Miks je radio Aaron Harris (ISIS) a mastering ponovo James Plotkin. Ovog puta, njegovo veličanstvo ZVUK  je još bolji, prostorniji, diše…sve u svemu, ovakivih bendova bi trebalo biti više u našem regionu.

03

Da su članovi benda mislili na cjelopkupan dojam, govori nam i izvrstan omot, koji dakako, predstavlja univerzum prepun simbola, detalja koje dugo otkrivamo i iznova proučavamo, pa bi s toga bilo divno da se materijal objavi i na vinilu. Više o samom dizajnu omota možete saznati direktno sa bloga autorke.

02

Univerzum Zna je izuzetan album, definitivno nešto najuzbudljivje što možete čuti sa domaćih prostora iz domena čvršćih žanrova. O samim pjesmama ne bih otkrivao previše detalja, jer poenta je da nešto i ostane misterioznmo, da se otkriva postepeno, satima uz slušalice. Consecration pogađa u sred sopstvenog univerzuma koji u trenutku slušanja postaje vaš. Univerzum koji je živi orgnaizam, koji ima svijest, koji je tu negdje u vama, i koji…zna !

Piše: Tomislav Žegura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>