Enter the content which will be displayed in sticky bar
Tel: +382 68 429 251
Don Antonio
Naziv
don antonio
Žanrovi
italian world music, soundtrack, indie
Follow

Don Antonio  Recenzija

Italija bez granica, mediteran bez nemigivanja, sladak i gorak, blizu i daleko….sve su to boje i zvuci koje vješto oslikava Antonio Gramentieri na solo albumu Don Antonio.  Prvi solo album kojeg potpisuje vođa benda Sacri Cuori i saradnik mnogih američkih muzičara (Dan Stuart, Alejandro Escovedo….) predstavlja zvučni zapis putovanja po Italiji i Mediteranu, zagledan u more, sa kopnom iza sebe, i priča istinu na svom putovanju po jugu. Kako nam je jug Italije blizu i teritorijalno i duhovno, nije nam teško da putujemo sa Don Antoniom.

Ko osjeća duh mediterana neće mu biti problem da doživi ovaj album kao muzičku sliku, soundtrack sa putovanja, ili neke lične maštarije. Calexico i Howe Gelb decenijama stvaraju zvuk kosmičke Arizone u susretu sa Mexicom. Na duhovno blizak način, Antonio Gramentieri oslikava taj kosmički mediteran u kome se brišu granice prošlosti i sadašnjosti, država, kulutura i religija, i sve su objedinjene u zajednilčkom mirisu i boji. Mi sa mediterana posebno znamo što osjećamo kada zatvorenih očiju gledamo u more, i satima dišemo i mirišemo.

SELEZIONE-31_RAP9162

Takav je i ovaj album. Donekle različit, a opet blizak onome što Antonio radi sa Sacri Cuori, izvor priče je vjerovatno više ličan. Putovanja po jugu prožeta su nostalgijom za vremenom, ili bolje reći svijetom kojeg više nema, ali kojeg uvijek možemo izmaštati ponovo. Neko je davno rekao da muzika grupe Calexico predstavlja izgubljeni soundtrack koji traži svoj noir film. Žikica Simić je tu tvrdnju citirao u svom prikazu muzike ove grupe. Muzika Don Antonia je takođe soiundtrack koji kuca na vrata italijanskim režiserima iz 60tih, i biće ludi ako ga ne uvrste…Možda već jesu, a vrijeme u kome živimo je ionako sumanuto pa nismo sigurni jel u pitanju prošlost ili sadašnjost.

Muzički gledano, ovaj album je izvrsna paleta zvuka, odlično uklopljenih sa sjajnom produkcijom, uvijek u funkciji pomenutog ugođaja. Veličina Antonia Gramentieria kao kompozitora i aražnera je što zvuk ne podređuje svom Telecasteru (kojim ništa manje vješto diriguje na koncertima), već je posvećen široj slici u kome ima mjesta za sve instrumente podjednako. Antonio kao da instrumente koristi poput paklete boja kojima slika sve što vidi, čuje i osjeća, pa nije čudo da vas ovaj album obuzme u svim čulima.

Rijetkost, ali nije čudo što baš njega žele svi vodeći majstori americane na svojim evropskim turnejama. Album “Don Antonio” funkcioniše podjednako dobro i kao album koji slušate u autu (za poutovanja je logički idealan), kao pomenuti soundtrack ili klasična kolekcija od 14 kompozicija. Majstor putovanja po mediteranu je objavio jedno sjajno djelo, a nadam se da će na sljedećim ostvarenjima (solo ili sa Sacri Cuori), obratiti pažnju na istočni i južni mediteran, u kojima boje i mirisi postaju još intenzivniji, kao i splet kultura i muzičkih uticaja. Možda su to moje puste želje, ali mislim da bi Antonio bio spreman za takav, novi izazov.

Tomislav Žegura

SELEZIONE-24_RAP9102

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>