Enter the content which will be displayed in sticky bar
Tel: +382 68 429 251

Godspeed You! Black Emperor: Allelujah!Don’t bend!Ascend!

Godspeed You! Black Emperor: Allelujah!Don’t bend!Ascend!
Naziv
Godspeed You! Black Emperor
Žanrovi
post rock, alternative

Godspeed You! Black Emperor: Allelujah!Don’t bend!Ascend!  Recenzija

Kakav je ovo bend. Nakon 10 godina diskografske pauze, stiže četvrti album, i naravno- obara s nogu.

Jasno je da eksperimantalni stil Godspeedovaca nije baš za svačije uši, ali meni je uvijek bila fascinantna činjenica da koliko god se njihova muzika ne može svrstati u poznate obrasce i žanrove, i koliko god da je eksperimantalna, bučna i nepredvidiva, ona uvijek ima dovoljno melodija harmonija i strukture, da može zadovoljiti  i one slušaoce, ne naviknute na veće količine buke i eksperimantalnosti.

Godspeed You!Black Emperor su oformljeni 1994 u Montrealu, Kanada, a naziv benda su preuzeli iz Japanskog crno-bijelog dokumentarnog filma iz 1976 koji proučava biciklističku bandu Back Emperors, režisera Mitsuo Yanagimatchi-a. Grupa do 2002 objavljuje 3 albuma i nastupa redovno na turnejama. Tokom desetogodišnje pauze, članovi benda sviraju u raznim drugim projektima, tako da je vrijeme za novi Godspeed… album uveliko došlo.

Allelujah! Don’t bend!Ascend! je izašao oktobra 2012 i odmah počinje kako i treba, 20minutnom kompozicijom Mladic (da li ć? ), a još 3 lako-teška komada čine ovaj album (2 od 6 minuta i još jedna od 20). Duži komadi obiluju dramatičnim pasažima sa postepenim razvojem tenzije  dok su kraće kompozicije koherentnije i svedenije. U svakom slučaju, postignuta je dinamika.

Neobičnio je opisati muziku ovog benda. U potpunosti instrumentalna, ona pravi most između novih ideja (puno noisa, experimenta..) kao i starog psiho-prog-kraut ugođaja koji mene najviše asocira na Floyde sa ruševina Pompeje. Ipak,Godspeed…je kategorija za sebe kao i ovaj album koji zaslužuje vašu pažnju.

Tomislav Žegura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>