Enter the content which will be displayed in sticky bar
Tel: +382 68 429 251

Iron & Wine: Beast Epic

Iron & Wine: Beast Epic
Naziv
ironandwine
Žanrovi
folk, americana, indie
Web sajt umjetnika
Follow

Iron & Wine: Beast Epic  Recenzija

Iako je od posljednjeg autorskog Iron & Wine albuma prošlo 4 godine, Sam Beam je sve vrijeme bio aktivan, redovno objavljujući albume, neke iz Iron & Wine reptrospektive, a nekoliko u obliku dueta, sa Ben Bridvellom, kao album sjajnih obrada ili prošlogodišnji autorski sa Jescom Hoop. Pored svega, novi „Beast Epic“ zvučno je povratak u starije akustične dane, svedene na gitaru, glas i neposrednu emociju. Uzdah na samom početku sugeriše bliskost i neposrednost, koja nas je i privukla ovom bendu/projektu, na samim počecima prije nekih 15. godina. No, da li je na novom albumu sve posve tako?

Prije svega, Beast Epic je zamišljen kao narativ u kome su karakteri životinje sa ljudskim osjećanjima, i tak koncept se prati manje/više kroz čitav album. Objavljen za etiketu Sub Pop, na kojoj se Iron & Wine našao ponovo nakon 7 godina predstavlja osim zvučnog, svojevrsni simboličan povratak kući. Jer upravo je legendarni osnivač etikete Jonathan Poneman prvi čuo demo snimke 2002 i time pružio šansu samozatajnom kantautoru, a svojoj etiketi udahnuo novi pravac u novoj dekadi. Dva albuma objavljena za Warner Bros („Kiss Each Other Clean“ iz 2011 i „Ghost on Ghost“ 2013) postižu ogroman uspjeh, ali i proširuju muzički spektar na čitav bend, duvačku sekciju, soul uticaje, koji su se odlično naslonili na autorski izraz Sam Beam-a. U tom kontekstu novi album postavlja pitanje: kako se vratiti na stari zvuk a ne ići unatrag nego gurati naprijed.

Takvu vrstu paradoksa donosi „Beast Epic“. Akustičan, još uvijek sa bendom iza sebe, smanjenog intenziteta Sam Beam vraća toćak unazad, ali u suštini nastavlja emocionalno i zvučno tamo gdje je stao prošle godine sa albumom „Love Letter For Fire“ pa ovakav obrt i nije baš začuđujući. Time obezbjeđuje i legitimno pravo da ide naprijed, i sam paradoks donekle razrješava. Same pjesme na albumu su lijepe, melodične, a narativ o životinjama je dobra alegroja za meditaciju o ljudskim odnosima i životu generalnu. Kao neka nova, moderna basna.

 

Ostaje da se vidi koliko će ove pjesme zaživjeti i stati rame uz rame sa starim radovima, poput „Jesus the Mexican Boy“ ili „Woman King“ sa kojima smo i zavoljeli Iron & Wine. Tako nešto će vrijeme neposredno pokazati, za dugoročne prognoze je još uvijek rano. Uprkos svemu, Sam Beam nas redovno počasti dobrom i promišljenom porcijom muzike, a ova pred nama je idealna za jesenje šetnje i trenutke introspekcije.

Tomislav Žegura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>