Enter the content which will be displayed in sticky bar
Tel: +382 68 429 251

Jack White: Blunderbuss, Third Man Records – 2012

Jack White: Blunderbuss, Third Man Records – 2012
Naziv
Jack White
Žanrovi
rock, americana, alternative

Jack White: Blunderbuss, Third Man Records – 2012  Recenzija

Nakon razlaza matičnog mu benda Jack White nije mirovao, a slabo je to ko od njega i očekivao.  Različiti projekti sa različitim ulogama, a opet je u svima njima mozak operacije. Tako je tokom 2012 stigao i prvi zvanični solo album, ili nastavak rada pod sopstvenim imenom, u kome je Jack ponovo vodeći vokal, gitarista, pijanista,  i sve ostalo što nam može pasti na pamet.

Blunderbuss je album na kome se White stilski razmahao, koliko god je mogao, a opet ostao u domenu sopstvenog izraza. Ovo je album u kome previru emocije, a Jack se u pjesmama obračunava sa promjenama koje su mu se dešavale u domenu privatnog i scenskog života (razlaz White Stripes-a,  razvod od supruge…).

Muzički, ovdje ponovo možemo čuti Zeppelinske reske rifove,  ali i mnogo toga još, počev od mješavine naslijeđa američke crne muzike (obradio je Bob Didley-jevu I’m Shakin ) do country, folk, rock, svih mogućih kombinacija koje opet zvuče homogeno i vrlo Jackovski . Pozitivan je i nastavak miješanja rodne struktire izvođača na albumu, pa su kao članice benda dominantne žene, što je kao dobro poznat Jackov koncept, ovdje dovedeno na čak viši nivo.

Slušajući ovaj album, pada mi na pamet da je Jack White danas u fazi karijere u kojoj su bili njegovi slavni prethodnici na albumima tipa Abbey Road ili Physical Graffiti. To ne znači nužno da će Blunderbuss vremenom steći status koji pomenuti albumi imaju, ali ovo je siguran, odlično isproduciran album sa jakim hit potencijalom.

Ne slažem se sa mnogim kritičarima koji navode kako Jack White uvijek ponovo osmišljava rock’n’roll, ali da ga održava vitalnim i kreativnim, nepobitna je činjenica.

Piše: Tomislav Žegura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>