Enter the content which will be displayed in sticky bar
Tel: +382 68 429 251

Jason Isbell and the 400 Unit: The Nashville Sound

Jason Isbell and the 400 Unit: The Nashville Sound
Naziv
jason isbell
Žanrovi
rock, southern rock, americana
Web sajt umjetnika
Follow

Jason Isbell and the 400 Unit: The Nashville Sound  Recenzija

Velika je vjerovatnoća da će se „Nashville Sound“ okititi titulom jednog najboljih albuma u 2017., i to nije nimalno naivna izjava. Jednostavno, Jason Isbell godinama sazrijeva u ozbiljnog autora čije pjesme posjeduju sve, od muzičke umješnosti i vještine komponovanja, do unutrašnje dubine i poruke koju nose. A to je nešto što baš nedostaje nekim albumima njegovih kolega,  iz ovogodišnje produkcije.

Posljednja 3 albuma dovala su Jason Isbella do pozicije jednog od onih, značajnih američkih autora čiji se album očekuje s nestrpljenjem, i sa interesovanjem koje će teme ovog puta da obuhvati. Kao autor koji ima šta da kaže, Isbell se ovog puta posvetio anazili američkog društva, pogotovo u njihovoj trenutnoj post-izbornoj životnoj realnosti. Ali, kao i u drobrim pripovjetkama i brojnim pjesmama sa juga, Jasonovi junaci su i dalje mali, svakodnevni ljudi kroz čije priče, ljubavi, pohlepu, snagu i slabost, autor oslikava današnju Ameriku i pokušava da ukaže zbog čega …ili kako smo „takvi postali“. On izbjegava dnevnu politiku i ne obrušava se na ovog, ili posebno onog predsjednika. Mislim da mu je jasno da je takav i takav predsjednik posljedica, a ne uzrok stanja u državi, pa problematiku sagledava kroz oči građanina u njihovoj borbi za mjesto pod suncem. Govor je i dalje u prvom licu, a da li su sve priče lične, to i ne moramo da znamo, no, vrlo su upečatljive priče naracije o odnosima bijelaca, crnaca, crvenih….o njemu kao izgubljenoj vrsti, o potrazi za boljem i nalaženju utjehe kroz ljubav i oči voljenog djeteta.

 

Time se Jason i dalje kreće u krugu tema o kojima muzičari američkog juga vole da govore, ali uvijek izbjegne kliše i ponavljanje. Svježina se ogleda i u ulozi pratećeg benda „The 400 Unit“ koji sviraju usaglašeno sa osjećajem da se odsvira ono o čemu Jason pjeva. Posebno se ističe uloga Amande Shrines, Isbellove supruge i violinistice, koja na ovom albumu slobodno može da izbaci slovo r iz prezimena, jer njeno sviranje sija kao poseban sastojak u zvučnoj paleti. Ljubav definitivno ima veze s tim.

Album „Nashville Sound“ diše punim plućima, kroz akustične i električne elemente koji sjajno naglašavaju zvučni kontrast. Jason Isbell se još jednom potvrdio kao važan autor, u godini kada i njegov nekadašnji bend Drive-By Truckers, ima opasan i angažovan album „American Band“, čija osjećajnost i umijeće rastu iz godine u godinu. Postaje sve više muzičar na tragu Spreengstina, čija muzika posjedije unutrašnju snagu i dubinu, sposobnu da ostane i ostavi dublji trag. Slušajte ga.

Tomislav Žegura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>