Enter the content which will be displayed in sticky bar
Tel: +382 68 429 251
Jay Som: Anak Ko
Web sajt umjetnika
Follow

Jay Som: Anak Ko  Recenzija

Duša na štriku okačena

Piše: Stojan Stamenić

Važan trik jako dobrih pjesnika je da se oslobode potrebe da se riječima dopadnu bilo kome. Taj most Melina Duterte, alias Jay Som, prešla je od prvog albuma ,,Everybody Works“ do novog ,,Anak Ko“.

Melina je već na prvoj ploči dokazala da je važan potencijal, jedna od ključnih figura novog talasa američkog indi-roka u posljednjim godinama. Sa ,,Anak Ko“ će već biti prepoznata kao jedna od najboljih američkih mladih pjesnikinja u muzici. Tu čistotu u potpunom ogoljavanju onog što joj komada stvarnost je pronašla na jednom samotnom putovanju. Suočena sa bolnim raskidom, posjetila je ,,Džošua Tri“ nacionalni park, jedan od arhetipskih simbola Kalifornije. Baš onaj sa omota kultnog albuma U2 iz 80-ih.

– Našao si nekog drugog da ti donese gušt i odigra ulogu. A ja sebe iznutra izvrnem sa svakim sjećanjem svakog dana – pjeva bolno na uvodnoj ,,If You Want It“, kao da svježe opranu, od vode tešku i zgužvanu dušu širi na štriku i nada se nekom dobrom vjetru.

,,Anak Ko“ nije bijesna ploča, niti otrovnjača od muzike, kao što bi to možda naslov slutio. Dok se ljulja na samotnjačkom pustinjskom drumu po ritmu sanjivih gitara, jasno je da je ovo ploča ozdravljenja, mirenja.Ni u jednom momentu Melina ne gubi fokus od onog najbitnijeg, brizi o sebi, ozdravljenju slomljenog srca – iako je na momente pakleno i neodoljivo samokritična.

Opet, naravno da je ovakav album morao biti putovanje, poput roud-trip filma. Mnogo je referenci koje na to očigledno upućuju, poput pjesme ,,Nighttime Drive“ – jer Melina Duterte nema šta i ne želi bilo šta da krije i pakuje u oblande. Jer to je samo njena kataklizma, koliko god banalna i mikrokosmička nekom djelovala.

 

– Predomislila sam se. Ne gledaj dalje, potrebno je još samo malo vremena da se spustim na zemlju – šapuće na ,,Devotion“ u finišu, prije nego pritvrdi ključnu stavku jakog refrena: ,,Želim da se mijenjam“.

U završnici se čini da se Melinda  Duterte udaljuje, te da joj je konačno potrebna neka nova intima i privatnost. Te odjeke je lijepo osluškivati. I prisloniti uho niz vreo predvečernji drum najljepšeg muzičkog putovanja jednog kasnog ljeta.

(ocjena: 81/100)

Originalno objavljeno u magazinu ” Objektiv” koji izlazi svakog četvrtka u dnevnim novinama “Pobjeda” kao i na portalu Portal Analitika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>