Enter the content which will be displayed in sticky bar
Tel: +382 68 429 251

King Ayisoba: 1000 Can Die

King Ayisoba: 1000 Can Die
Naziv
king ayisoba
Žanrovi
african, afro, kologo, world music
Follow

King Ayisoba: 1000 Can Die  Recenzija

Ratni poklič iz Ghanne za cijelu Afriku se prolomio sa samog početka ovog ratničkog albuma. Ali kralj Ghanne King Ayisoba nije kralj kome se ratuje i osvaja, on je stigao da probudi Afriku, da probudi svih nas da se vratimo sebi!

Africi treba pomoć, njihovi lideri su korumpirani, ali nije li tako svugdje? Upravo zbog toga, album “1000 Can Die” je duboko političan i prodire u sve slojeve društva, i to direktno i bez pardona, baš kao što su to nekad radili Bob Marley ili The Clash. Marley je imao reggae, a Ayisoba ima kologo, svoj instrument moći, sa dvije žice obložen kozjom kožom. Može li pankerskije od toga? Kao da to nije dovoljno, čitava produkcija ovog albuma je minimalnija i više rudimentarna od nekolicine prethodnih izdanja, na kojima je King sarađivao sa afričkim gitaristima i prezentovao nešto kompleksniju zvučnu sliku. Ovog puta stvari idu dublje u suštinu, sa moćnim kologom, perkusijama (guluku i dundun), djembeom i puno stava i drskosti, poruka je diretkna, ritmična i u stanju je da probudi i one duplo mrtve!

Malo je dovoljno kad imaš puno da kažeš, ali ovaj album ne nudi malo, naprotiv! Okružen dobrim duhovima, King Ayisoba u goste poziva mnoštvo saboraca, koji nisu svi iz Afrike, ali duhom svakako jesu. U naslovnoj numeri gostuje niko drugi do Lee “Scratch” Perry, stari rasta brat koji dobro razumije problem crnog kontinenta. On proziva direktno vladu Engleske i njihovu kraljevsku porodicu koji stoljećima otkopavaju krv i zemlju ovog kontinenta. Sa druge strane, afrički lideri rasprodaju i ono malo zemlje koja im je ostala, pa je trenutak za buđenje urgentan, onoliko koliko je urgentan zvuk sa ovog sjajnog albuma.

Za razliku od mnogo druge (i svakako dobre) muzike koja nam stiže, posebno iz sjeverozapadne Afrike, “1000 Can Die” nije album sanjarenja i putovanja, to je, kao što već rekli- album buđenja! Zbog toga i ne čudi da je vodeća muzička snaga (pored kologa naravno) bubanj, tj mnošto bubnjeva koji svojim ritmovima izazivaju bogove gromova i munja da rasvjetle mrak i otvore oči! Pridružite se ritmu, koji udružen sa reggae, hip hop i drevnim afričkim napjevima ovdje slučajno stvara i novi muzički žanr, ili ih sve uspješno objedinjuje baš kao nekad “London Calling”….možda, nikad se ne zna?

Afrika zove, otvorite oči i uši! Motivišući i nadahnut album King Ayisobe i veliki zgoditak za Glitterbeat Records!

Tomislav Žegura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>