Enter the content which will be displayed in sticky bar
Tel: +382 68 429 251

My Buddy Moose: IV

My Buddy Moose: IV
Naziv
my buddy moose
Žanrovi
rock, americana, ri rock
Follow

My Buddy Moose: IV  Recenzija

Čini mi se da smo prilično čekali na novi album omiljenih riječkih rokera, My Buddy Moose, ali isplatilo se. Album naslovnjen „IV“ je najbolje ostvarenje benda do sada i opasan dokaz njihove sviračke i autorske snage.

Tako gdje su stali sa prethodnim Shine!Shine!Shine! ovdje se nastavilo, rekao bih još fokusiranije i nadahnutije, jer albumom dominira nekoliko činjenica: sviračka superiornost, odlično ukomponovani stilovi, od americane do post punk gruva, i nadasve sjajne pjesme kojima se Luka Benčić još jednom dokazao. Kao autor, Luka je već na drugom albumu posjedovao prepoznatljiv rukopis, što je dva albuma nakon toga, otišlo dođavola, naravno, u pozitivnom smislu. Mladalački doživljaji, emotivna zapažanja, i iznad svega, sposobnost da se muzički izrazi sve ono o čemu se pjeva, podignuta je na viši nivo na ovom albumu.

 

Bend zvuči usklađeno, njihove međiuigre su plod dugogodišnje saradnje, ali i dobrog međusobnog osjećaja, kao i sposobnost za lagano šetanje kroz stilove, koji su samo uokvireni bazičnom americanom. Iznad svega, iznad svega, ovim albumom dominiraju hitovi, pjesme koje mogu da oiduvaju mnoge inostrane iz ovogodišnje produkcije, koje svojom melodijom i gruvom nose sve pred sobom, bez obzira da li su to očigledni hitovi „Letters from the past“ i „Terrible place“, ili nešto mirnija „Diferencies“, nježna „Waiting“ otpjevana u duetu sa Ikom, ili navijačka „My People“, sve raznose, a jednako dobro funskionišu i na koncertima, što smo se uvjerili ovog ljeta u Kotoru. Nažalost, ovog puta nama Chris Eckmana kao proiducenta, ali to ne smeta ukupnom kvalitetu albuma.

Više je nego jasno da su albumom IV, riječani postavili ljestvicu visoko, koju će moći da pređu vjerovatno jednako inspirisani sa ovolikom ljubavi prema muzici koja nikad nije popuštala, pa što ne bi ostala takva i u budućnosti.

Tomislav Žegura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>