Enter the content which will be displayed in sticky bar
Tel: +382 68 429 251

Noura Mint Seymali: Arbina

Noura Mint Seymali: Arbina
Naziv
Noura Mint Seymali
Žanrovi
desert blues
Follow

Noura Mint Seymali: Arbina  Recenzija

Svako novo izdanje sa scene iz zapadne Afrike ovih dana budi uzbuđenje i interesovanje, jer su brojni predstavnici scene Malija, Mauritanije, Alžira već u fazama kada svoj osnovni izraz, koji nas je oduševio, šire i razvijaju svi u nekim sopstvenim, pustinjskim putevima. Među njima, Noura Mint Seymali, predstavlja svoje drugo internacionalno izdanje Arbina, koje dolazi nakon sjajnog i uspješnog Tzenni. Ovaj album kao da je postavio zadatak da probudi i prodrma duhove, jer buđenje je ključna riječ, pa i osjećaj koji ostaje nakon konstantnog preslušavanja.

Album Arbina je i zvučno izuzetan rad koji je producirao je Matthew Tinari, dok je finalni mix realizovao legendarni Tony Maimone (Pere Ubu) u New Yorku,  a sve objavljuje Glitterbeat Records, čija izdanja danas svakako spadaju u red posebno bitnosti, a takav status će vjerujem doživjeti i album koji je pred nama.

Jedna od najuočljivijih promjena vezana za novi album, danas vjerovatno najvećeg benda Mauritanije je upravo sam bend, njihova svirka, koji je nakon godina koncertiranja, srastao i gruva jačinom topota krda kamila koje se gotovo i ne vide od prašine pustinjskog pjeska (nadam se da tako nešto u stvarnosti izgleda „topot kamila“ a ne samo u mojoj mašti…). Bend kojim kao da gitarski diriguje Nourin suprug  Jeiche Ould Chighaly, svira čvrsto, povezano, gruva i psihodelično fankira, naglašavajući tradicionalne maorske griot melodije i opet utone u psihofanki gruv, bez prestanka, toliko da zamislite da bi mu baš legao neki zapadnjački sanjiv glas da vas transportuje u kojekakav eskapizam i sanjarenje, ali neće…jer iz melodije i gruva prodire poput groma ono najvažnije, glas i poezija Noure Mint Seymali.

3500

Upravo njen glas, visok, prodoran i jak budi i prodrmava iz svakog pokušaja sanjarenja. Svojim grit stilom pjevanja i poezije, koji ističe dijalog pjesnika, nekad sa publikom, nekad sa pojedincem, u stvari uvijek u suštini sa samim sobom, on je pjesnik koji gleda u oči, pjeva i priča priče…Snaga glasa i riječi se nadmeću jedna sa drugom, kao dva podjednako snažna pustinjska vjetra, koja u vrtlogu duvaju u istom pravcu, dok se poruke i priče ne obmotaju oko slušaoca i ne otvvore mu oči. A Noura Mint Seymali na Arbini itekako ima šta da kaže.

Kako je naziv albuma personifikacija božjeg imena, Nourina pozicija je duboko duhovna, ali ne služi propovjedima i starim pričama, već se okreće savremenim problemima. Noura proziva i poziva žene na brigu o sopstvenom zdravlju, o prevenciji kancera ( zbog kojeg je pjevačica izgubila sopstvenu majku), ali i opominje svih nas da preduzmemo pozitivne akcije u životu. Duhovnost bez primjene u životu je ništavna, i to je važna poruka ovog albuma. Uzvišen i snažan glas će vas sve vrijeme tjerati na razmišljanje, stegnuti vam srce i izgovoriti riječi koje na prvi pogled ne razumijemo, ali čija osjećanja i vibracije prodiru do mjesta u svakom od nas, dubokih i primarnih, nakon čega ne možemo ostati isti.

Podjednako snažan je i bend, čiji stil više i ne smijemo stvrstavati u nikakav world, ili neku sličnu etiketu, jer momci iz Mauriotanije su čvrst, nadahnut i zanesen rock’n’roll bend koji ne bježi od svog maorskog korijena, ali autentičnost i snaga svirke je prisutna i u tradicionalnijim momentima, kao i u povremenim šetnjama kroz dub, funk i pustinjski bluz.

Arbina je album kojim Noura Min Seymali postaje jedna od najvažnijih izvođačica na svijetu, koja prenosi svoj griot psihodeličnim zvucima koji bude. Slušajući ovaj album otvorite i oči i uši, širom, a za posljedice i akcije odgovarajte sami. Toliko dogovornosti bi svi danas trebali da prihvatimo!

Tomislav Žegura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>