Enter the content which will be displayed in sticky bar
Tel: +382 68 429 251

Pi: Časna Lubanjska

Pi: Časna Lubanjska
Naziv
pi
Žanrovi
electro wood
Follow

Pi: Časna Lubanjska  Recenzija

☠ (časna lubanjska) je prvi album Ivane Picek, objavljen pod simoličnim pseudinimom Pi, kako bi još više dočaralo simbolizam muzike i njene transcendencije. Psihodelična kantautorka sa gitarom i par efekata, koju znamo i iz sjanih Pridjeva, ponovo se obrela u šumi, i začarnoj močvari. Međutim, desila se promjena, šuma se zavrtila, i u njoj više ne čujemo žubor potoka i cvrkut ptica. Zvuk & vizija su potpuno nove, svijetlost je iskričava, a zvuci prodorni. Glas iz daljine postaje sve bliži, i šapatom nam sugeriše gdje su ptice i vjetar. Boje zaslijepljuju, a ritmovi se prepliću….No, i ovakav zvučni slijed je nepredvidiv pa se u sred electro šume možete naći u mračnim predjelima, u koje ulaze bića koja su nam nepoznata i ne možemo im odrediti tek tako boju i oblik.

Tu se kriju najnevjerovatnije tajne mistike Ivane Picek, koja se očigledno zaigrala elektronikom, raznim spravicama i efektima, i sve to doštrumfovala u svoju šumu, koju toliko pominjemo, kad je i sama izvor inspiracije. Najvažnije je što količinu efekata prati i količina kretivnosti, tako da ideja i produkcija itekako imaju efekta! Čitav album je ujednačena cjelina, putovanje koje je prikazano, na trenutke meditativno, na trenutke razirgano, a ponekad katarzično. Suočavanje sa mrakom, demončićima i malim vragovima koji vrebaju oko nas presudno je da bi odgovorili na vječno pitanje: “Ko sam ja”….

Takve, i druge vrste odgovora ☠ (časna lubanjska) nudi, pogotovo ako zavirite kroz sve svjetlosne snopove ovog zvučnog iskustva.  Jednostavnost u pristupu je ključ ovog poduhvata, u smislu da je Ivana sve snimila sama. Magician Marko Kuten i  Strapazoot kao mix i mastering su jedina potpisana imena, pa opet većina zasluga ide za autorku. Ovako vješt i zarazan spoj ritmova (koji vole da putuju istocima) i syntheva skoro niko ne radi na domaćoj sceni i tu ide dodatan poen za hrabrost.

Osim zvuka, i vizelnost čitavog projekta je izuzetna, primjetna kroz već pomenutu simboliku, izraženu u svakoj numeri znakićem (ili simbolom), kao i sjajnom omotu, na kome se iza ružičaste kukuljice nazite kristalno lice nekakvog bića koje nije iz ove dimenzije, al koje nam je došlo, ukazalo se. Kako opet, ne možemo birat što će nam se ukazat, ostaje da ovo kristalno biće Pi prihvatimo i pridružimo mu se u kristalnoj šumi.

Pred nama je album sjanog zvuka i vizije, koji postavlja ljestvicu ideje i relaizacije vrlo visoko. Pi se otisnula na putovanje u neistražene dimenzije, pa nam se nameće da idemo za njom i oslušnemo što se u tim dimenzijama dešava! Hoćemo, dajem časnu lubanjsku!

Tomislav Žegura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>