Enter the content which will be displayed in sticky bar
Tel: +382 68 429 251
Prljave Sestre
Naziv
prljave sestre
Mjesto
Niš
Žanrovi
rock'n'roll, americana, rockabilly, r'n'b, indie rock
Follow

Prljave Sestre  Recenzija

Nama koji sumiramo godišnje rezultate i nabrajamo najznačajnija izdanja, prvi album niškog benda Prljave Sestre dolazi, navodno kasno, skoro minut prije nove godine. Ali statistika nije najbitnija stvar u životu, ni Han Solo je ne voli, pa ni ja, a pogotovo je nebitna kad ispred sebe imamo dobar album, sa velikim D, koji će ovom bendu prigrliti priznanja, bez problema.

Dvije stvari su sjajne u vezi Prljavih Sestara, jedna je da sviraju nepatvoreni rock’n’roll, koji je i američki, i naš, i rockabilly, i garažni, i americana. Drugi je što dolaze iz Niša, koji je dva dana kopanja po internetu udaljeniji od ova dva-tri najvažnija grada bivše (a nekima još uvijek naše) domovine, pa svakako treba pažnju povećati na malo visočiji nivo.

Treća važna stvar kod ovog benda, a počeo sam sa dvije…je to što imaju mladost na njihovoj strani, pa se za njih zaista može reći da su mlad bend, jer je ta kategorija prilično klizna posljednjih decenija u nas. Upravo se ta mladalačka energija, koja još uvijek nije prošla sve što treba proći, ali osjeća tako dobro sve što će doći…odlično prelila na 11 numera koje predstavljaju prvi album. Ovako to treba, a ne EP, pa nakon toga singl, pa drugi EP, i album ko zna kad u najavi. Rokerski, baš kao i svirka, koju toliko pominjem a nikako da dođemo do nje.

Svirka je super, čuju se i uticaji nekih uzora, svi ćete pronaći svoje…a čuje se i ono što kao trio Petar Milosavljević, Miloš Pavlović i Marko Naskov već ostvaruju kao svoj autorski rukopis. Vrlo talentovano, i znalački sklopljeno u energične i zarazne pjesme, koje opisuju unutrašnji razvoj mlade osobe, ali i društvena zapažanja, nezaobilazna u vremenu i prostoru koje dijelimo. Nekako su svi ovi činioci podjednako zastupljeni, što se odnosi i na muzičku podlogu u kojoj trio, vrlo vješto meandrira u sopstvenim granicama omeđenom univerzumu, iz kojeg provijavaju ritam i bluz, rokabili, americana ili garažni rok, odlično snimljenom u niškom studiju „Psycho Therapy“ od strane Nenada Pejčića. Energija odiše svježinom, za razliku od mnogih izvakinijih, a umornih starijih aktera kod kojih sve ovo zvuči slično, ali malo škrtije…

Svakako, ovakva postavka i koncepcija mogu da donesu sjajne rezultate za Prljave Sestre, pogotovo ako nakon ovakvog prvenca krenu još hrabrije i odlučnije. Potencijal pršti iz svakog odsviranog tona, a zvuk govori sam od sebe, ostaje samo da im držimo palčeve i da se nadamo jednom dugom druženju.

Tomislav Žegura

Bend se sjajno predstavio našoj publici i kroz intervju koji pronađite ovdje.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>