Enter the content which will be displayed in sticky bar
Tel: +382 68 429 251

Druga Godba 2018, 24.-26. Maj, Piran -Ljubljana

Druga Godba 2018, 24.-26. Maj, Piran -Ljubljana

Druga Godba 2018, 24.-26. Maj, Piran -Ljubljana

Datum26.05.2018.

Vrijeme početka12:00

Vrijeme završetka00:00

MjestoKlub CD, Cankarjev dom, Tartinijev trg, staro skladišče soli Monfort, UC Švicarija (vrt), Kino Šiška, Metelkova, Channel Zero, Vodnikova domačija, Layerjeva hiša

LokacijaPiran/Ljubljana, Slovenia

StatusUlaznice u prodaji

Najznačajniji međunarodni world music festival iz Slovenije, Druga Godba, održaće svoje 34. izdanje od 24. do 26. maja u Piranu i Ljubljani. Program će izgledati ovako:

Thursday-24 May-Piran

Luboyna Љубојна
Alsarah & The Nubatones
Dirtmusic

Friday-25 May-Ljubljana
Ibeyi
The Brother Moves On
KOKOKO!
CHROMB
Fumaça Preta
Nadah El Shazly ندى الشاذلي
Najinoise

Saturday-26 May-Ljubljana
James Holden & The Animal Spirits
Los Pirañas
Les Filles de Illighadad
Olfamoštvo 
BeatMyth

25446423_1155228074613754_3314505131324859209_n

Dirtmusic, kojeg čine Chris Eckman, Hugo Race i Murat Ertel ove godine su vlasnici jednog od već značajnih albuma u 2018:  „Bu Bir Ruya“ , a u intervjuu za naš radio Chris Eckman o procesu zajedničkog rada ističe:

Zaista je interesantno to što smo naučili. Ono što se zaista dogodi kada se neko ili nešto udruži, je suprotno od očekivanog. Ja i Hugo smo prvenstveno autori, mi pišemo pjesme čitavog života. Pjesme sa jakim tekstovima, vođene tekstovima. Kad smo došli tamo, mislili smo da će album kojeg snimamo biti isntrumentalan. I od svih ljudi, upravo nas je Murat, koji ni na koji način nije klasični autor, već intrumentalista, podstakao da pišemo tekstove, pa uključimo vokalne djelove, kao i da unesemo taj govorni narativ u muziku. Taj tip, koji svira instrumentalnu muziku čitavog života, nas je odvratio od intrumentalnog albuma, i naveo da uradimo nešto sa riječima i glasovima. I to govori dosta o našoj saradnji. Bilo smo otvoreni da učimo jedni od drugih, nismo čak ni znali da li će to biti Dirtmusic album. Otišli smo tamo, naša ideja je bila da vidimo kako će ići, kroz prvih par dana, ukoliko se ništa ne dogodi, nema veze, stavićemo to sa strane. Svi troje imali smo takav stav. To je bio naš eksperiment bez potrebe da ga postavljamo u neke okvire, i nismo forsirali sebe sa očekivanjima…Učili smo u trenutku, sve bilo vrlo spontano. Učili smo jedni od drugih od prvog trenutka kad smo ušli u studio.

Pročitajte intervju u cjelosti ovdje.

a0061280174_10

Pored Dirtmusic, Alsarah & The Nubatones će nastupiti u Piranu. Formirani iz ljubavi prema Namibijskoj muzici i iskrenom uvjerenju da duša može transcendirati sve sociološke ijezične barijere. Inspirisani pentatonskim skalama i namibijskim “pjesmama povratka” iz 70tih, svoj stil uklpajau sa originalnim materijalima i tradicionalnom muzikom središnjeg Sudana. Njihov set je putovanje kroz dijasporu i migracije u urbanom afričkom kontekstu. Poslušajte i preuzmite njihov posljednji album “Manara” sa bandcamp stranice.

IBEYI1007 - Credit David Uzochukwu – mala (1)

Ibeyi su projekat sestara francusko-kubanskog porijekla Naomi and Lisa-Kainde Diaz, čiji je otac bio čuveni perkusionist Angà Diaz. Naomi svira perkusije, a Lisa-Kainde piano, dok su obje izuzetne pjevačice. Muzički, njihov duo kombinuje pop, hip hop i electro sa tradicionalnim zvukom očeve Yoruba kulture. Objavile su dva albuma, istoimeni prvenac iz 2015, i drugi po redu “Ash” iz 2017.

28168097_802751936600683_1657157152656970648_n

Les Filles de Illighadad su u stvari Fatou Seidi Ghali & Alamnou AkrouniFatou Seidi Ghali je pionirka gitare u zapadnoj Africi, a živi mu selu Illighadad, u pustinjskom dijelu Nigera i jedna je od dvije tuareške žene koje su gitaristkinje. Prije šest godina, brat joj je poklonio akustičnu gitaru i naučio je da svira, a to je gitara plave boje, sve izbrazdana od pjeska Sahare. Kada nastupa uživo, pridružuje joj se rodica Alamnou Akrouni, a njihov zajednički album, pod nazivom Les Filles de IIllighadad u prevodu “Djevojke Illighadada”), za Sahel Sounds.

Njihov album “Eghass Malan” uspješno prenosi ruralne nomadske pjesme u eletrične zvučne talase.  Snimljen na jednoj od prvih evropskih turneja, album hvata spontanost i inspirisanost živih nastupa. Sa minimalnim uplivom studijskih efekata, cure ostaju vjerne svom zvuku hipnotičkih gitarskih rifova, ritma koji vozi i polifinog pjevanja.

Cure kojima u drugačijoj kulturi možda nije bilo predodređeno da sviraju, ipak su ljepše sa gitarama, dok šalju poruke ljubavi i mira. Takva poruka neka ide večeras i sa našeg radija, a o radu Sahel Sounds-a informišite se preko mnogobrojnih postova koje ovdje obljavujemo, evo jedan sjajan za početak.

28167136_802749466600930_2095050958382198339_n

Nadah El Shazly je egipatska kantaurka i umjetnica iz Kaira, koja je krajem 2017. objavila prvi album Ahwarta koji kritika naglašava da je nevjerovatan spoj arapskih ritmova, dub i još čudnovatijih tripova sa jazzy i neo-pop sjajem, tako dalekim od njenih punk početaka, dok je pjevala u Misfits tribute bendu. Muzikom probija granice i barijere, dok njen album prvenac zvuči kao da je sa drugog svijeta, poput neke apstratkne mitološke priče. Sniman tokom dvije godine, na relaciji Kairo- Montreal, produciran je od strane autorke lično, uz pomoć prijateljskog dvojca koji sebe voli da naziva The Dwarfs of East Agouza: Maurice Louca i Sam Shalabi, a takođe i sa kremom muzičko imrpovizatorske scene Montreala u Kanadi, a rezultati su zapanjujući. Zatvorite oči, i zamislite da su Nico, Bjork ili Annette Peacock iz Egipta i da pjevaju na svom jeziku, u svom nasljijeđu, sa svim avagardnostima koje njihova muzika posjeduje.

28166285_802752379933972_4283589856081628474_n

Fumaça Preta su trio iz Venezuele, Amsterdama i Brightona koji stiže sa drugim albumom Impuros Fanáticos i donosi još luđu kombinaciju putovanja svijetom po psihodeličnim garažama. Nakon prvog albuma kojeg smo takođe predstavili , ovaj trio iz Venezuele, Amsterdama i Brightona, osmjelio se i zakoračio dublje, ali i luđe u svoju viziju garažnog rocka, koji je susreo tropsku sambu, psihodeličnu cumbiu, latino ritam i po koji synth. Zvuk je smijeliji, neprijemtno se kreće između žanrova i time razbija ionako labavo postavljene okvire.

Fumaça Preta su sjajan primjer spoja tradicionalnih muzičkih pravaca koje su ovi znalci zavrtili u sludom ritmu i dobili sve, samo ne tradiocionalan zvuk. Muzičko putovanje, uzvudljivo istraživanje i sumanuta žurka koja vodi u ambis, sve zajedno na albumu Impuros Fanáticos.

600x350 px

Druga Godba jedan je od najvažnijih muzičkih festivala srednje Evrope. Sa svojim konceptom otkrivanja manje poznatih muzičkih imena jedni su od jedinstvenih na našim prostorima. Festival svake godine predstavlja bogat spektar različitih muzičkih žanrova, sa naglaskom na fuzju savremene i etno muzike iz svih krajeva svijeta, sa njenim modernim tumačenjem. Ove godine održaće se 34. izdanje festivala, što ga čini i jednim od najdugovječnijih.

Od svog osnivanja 1984. ovaj festival osvaja brojne nagrade, a već 1990 postaje članica “European Forum of Worldwide Music Festivals (EFWMF)“. Festival uvijek teži (re)otkrivanju manje poznatih, a jako kvalitetnih i bitnih muzičkih imena sa svih strana svijeta. U protekle 34 godine na festivalu su nastupali mnogobrojni izvođači, među kojima su: Pixies, Roots, Salif Keita, Cesaria Evora, Sv. Germain rokia Traore, Tinariwen, Gotan Project, Mariza, Gang of Four, Orchestra Baobab, Mulatu Nneku Shutka Roma Rap, Juana Molina, Tune Yards, Hindi Zahra, Saul Williams, a festival je podjednako nudio prostor domaćim imenima poput: Brin, Terrafolk, Moveknowledgement, Katja Šulc, Miladojka youneed, Katalena, Zlatko Kavčič, Magnifico, Jimmy Barka Experience, SKM banda Bast…..

Izuzev kvalitetne muzike inovativan pristup krasfestival Druga Godba, koji će se i ove godine održati u dva grada, Ljubljani i Piranu, na različitim lokacijama.

dg_bus-1140x690