Enter the content which will be displayed in sticky bar
Tel: +382 68 429 251

HARUDORI// Mesec Japanske Kulture// Beograd, 01-31.03.2018

HARUDORI// Mesec Japanske Kulture// Beograd, 01-31.03.2018

HARUDORI// Mesec Japanske Kulture// Beograd, 01-31.03.2018

Datum31.03.2018.

Mjesto Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“

LokacijaBeograd, Serbia

Konnichiwa! こんにちは!

Predstavljamo vam Mesec japanske kulture Harudori!

❀ Festival Harudori će jačati saradnju Srbije i Japana, putem razmene kulturnih sadržaja i ideja, i umrežavanjem umetnika, studenata, istraživača i organizacija.
U toku Meseca japanske kulture biće predstavljeni i radovi domaćih umetnika u čijim delima je prisutan uticaj japanske kulture, bilo u formama u kojima stvaraju, bilo kao inspiracija.

❀ Mesec japanske kulture održava se u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ od 1. do 31. marta 2018. godine. Tokom meseca marta za vas smo pripremili raznolik sadržaj – filmske projekcije, književna predstavljanja važnih dela japanske književnosti koja su prevedena na srpski jezik, festival haiku poezije, radionice kaligrafije, origamija i geometrije, kao i veliku grupnu izložbu na kojoj će biti predstavljeni radovi učesnika sa svih radionica. Izložba će biti otvorena 20. marta na praznik Japana – dan ravnodnevice. U čast ovog velikog praznika manifestacija nosi naziv po važnom japanskom simbolu ravnodnevice – Harudori 春鳥 – ptica proleća.

23319347_447448582317773_7171033523145890622_n

Davne 1882. godine desila se prva zvanična korespodencija između Srbije i Japana. Srpski kralj Milan Obrenović obratio se tadašnjem japanskom caru i velikom reformatoru, Meiđi, obaveštavajući ga o svom krunisanju i međunarodnom priznanju Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine. U odgovoru cara Meiđija, Japan je priznao Srbiju kao nezavisnu državu. Na taj način formalno su uspostavljeni i započeti odnosi Srbije i Japana koji se sa uspehom razvijajaju proteklih 135 godina, kroz kulturnu, ekonomsku, prosvetnu saradnju, prijateljstvo i solidarnost. Japan je dugi niz godina jedan od najvećih donatora Srbiji a naši građani u Japan mogu da putuju bez vize.

Mesec japanske kulture ima za cilj jačanje saradnje Srbije i Japana putem razmene kulturnih sadržaja, predstavljanjem tradicionalne japanske kulture, kao i savremenih trendova, razmenom ideja i predstavljanjem tehnoloških inovacija i dostignuća, umrežavanjem i stvaranjem uslova za potencijalnu novu saradnju kako za umetnike, studente, istraživače, naučne radnike tako i za kompanije kojima će u okviru Meseca japanske kulture biti predstavljena poslovna klima i mogućnosti saradnje sa Japanom.
U toku Meseca japanske kulture biće predstavljeni i radovi domaćih umetnika u čijim delima je prisutan uticaj japanske kulture, bilo u formama u kojima stvaraju, bilo kao inspiracija.

Mesec japanske kulture održava se u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ od 1. do 31. marta 2018. godine. Tokom meseca marta za vas smo pripremili raznolik sadržaj – filmske projekcije, književna predstavljanja važnih dela japanske književnosti koja su prevedena na srpski jezik, festival haiku poezije, radionice kaligrafije, origamija i geometrije, kao i veliku grupnu izložbu na kojoj će biti predstavljeni radovi učesnika sa svih radionica. Izložba će biti otvorena 20. marta na praznik Japana – dan ravnodnevice. U čast ovog velikog praznika manifestacija nosi naziv po važnom japanskom simbolu ravnodnevice – Harudori 春鳥 – ptica proleća.
Ovom manifestacijom Univerzitetska biblioteka još jednom dokazuje svoj značaj institucije koja prepoznaje važnost umrežavanja, važnost spajanja umetnosti i nauke i razvijanja inovativnih i edukativnih sadržaja.

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ je otvorila vrata studentima, profesorima i istraživačima davne 1926. godine. Od tada do danas ona predstavlja instituciju od velikog kulturnog i nacionalnog značaja. Prateći potrebe svojih korisnika, Biblioteka se trudi da radi na modernizaciji svojih sadržaja, predstavljajući i uvodeći nove tehnologije i šireći svoje naučne i kulturne sadržaje. Od 2008. godine u Univerzitetskoj biblioteci sa radom počinje i Umetnički centar koji u svom izložbenom prostoru predstavlja radove profesora, studenata i akademskih i umetnika afirmišući nove ideje i podstićući stvaralaštvo.

28468000_399048680507511_1286833830367330304_n

PROGRAM:

1. mart 2018. – OTVARANJE HAIGA IZLOŽBE „Dnevnik izgubljenih snova“ Damir Damira. Izložba ujedno otvara i prvi Mesec japanske kulture – HARUDORI

5. mart 2018. – VEČE HAIKU POEZIJE Otvaranje SANTOKA festivala i predstavljanje najboljih radova internacionalnog konkursa haiga i haiku poezije. Moderator: Magdalena Belić, novinar i radio voditelj emisije Nevergrin na Radio aparatu.

6. mart 2018. – KNJIŽEVNO VEČE Izdavačke kuće TANESI koja će predstaviti ediciju savremenih japanskih priča. Moderator: Dina Hrecak pisac i diplomirani filolog japanskog jezika.

7. i 8. mart 2018. – RADIONICA japanske umetnosti Santoka udruženja. Učesnici će se upoznati sa tri oblika tradicionalne japanske umetnosti; Haiga, Haiku i Shodō. Radionicu vode Damir Janjalija haiku pesnik, Vladan Pavlović shodō kaligraf, Margareta Samoran diplomirani filolog japanskog jezika i Marija G. Gray grafički dizajner.

9. mart – KNJIŽEVNO VEČE haiku poezije, gost večeri Haiku klub „Šiki“.

Od 12. do 14. marta 2018. – RADIONICA KALIGRAFIJE
Na radionicama kaligrafije ispisivaće se srpski prevodi najboljih radova haika konkursa koji je održan u okviru Santōka festivala. Radionicu kaligrafije vodi: Silvana Ručanov kaligraf, umetnik i menadžer.

12. mart 2018. – IZLOŽBA „RADIONICA GEOMETRIJE“
Na izložbi će biti predstavljeni radovi studenata Odseka za pejzažnu arhitekturu Šumarkog fakulteta. Autorka postavke Doc.dr Biljana Jović ukazuje na vezu prirode i geometrije.

Od 15. do 17. marta 2018. – RADIONICA GEOMETRIJE
Radionica GEOMETRIJE će polaznike upoznati sa tradicionalnom japanskom veštinom kreiranja modela od papira – ORIGAMI.
Radionicu vode: Doc. dr Biljana Jović, zamenik Šefa Katedre za planiranje i projektovanje u pejzažnoj arhitek¬turi i Rukovodilac master studija Šumarskog fakulteta sa studentima: Ana Babić, Ana Glišić i Anđela Mitić, master inženjer pejzažne arhitekture i Mariko Hori, vizuelna umetnica i arhitekta.

Počasni gost Radionice Geometrija ovom prilikom biće i Dr. Eiichi Tosaki sa Univerziteta u Melburnu (Australija) koji će održati radionicu „BRAIN TRAINING THROUGH ART: PATTERN DRAWING WITH TWO HANDS, BRAIN VIVE (TONIC TO BRAIN)“

20. mart 2018. – OTVARANJE IZLOŽBE „HARUDORI“
Izložba predstavlja selekciju najboljih radova sa održanih radionica i predstavljanje svih učesnika na prvom izdanju Meseca japanske kulture . Publika će imati priliku da pogleda izložbu do 31. marta 2018. U Umetničkom centru Univerzitetske Biblioteke „Svetozar Marković“.

Dobro došli!

28276991_494452137617417_4500068967731456521_n