Enter the content which will be displayed in sticky bar
Tel: +382 68 429 251

HARUDORI// Mesec Japanske Kulture// Beograd, 01-31.03.2018

HARUDORI// Mesec Japanske Kulture// Beograd, 01-31.03.2018

HARUDORI// Mesec Japanske Kulture// Beograd, 01-31.03.2018

Datum01.03.2018.

Mjesto Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“

LokacijaBeograd, Serbia

Konnichiwa! こんにちは!

Predstavljamo vam Mesec japanske kulture Harudori!

❀ Festival Harudori će jačati saradnju Srbije i Japana, putem razmene kulturnih sadržaja i ideja, i umrežavanjem umetnika, studenata, istraživača i organizacija.
U toku Meseca japanske kulture biće predstavljeni i radovi domaćih umetnika u čijim delima je prisutan uticaj japanske kulture, bilo u formama u kojima stvaraju, bilo kao inspiracija.

❀ Mesec japanske kulture održava se u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ od 1. do 31. marta 2018. godine. Tokom meseca marta za vas smo pripremili raznolik sadržaj – filmske projekcije, književna predstavljanja važnih dela japanske književnosti koja su prevedena na srpski jezik, festival haiku poezije, radionice kaligrafije, origamija i geometrije, kao i veliku grupnu izložbu na kojoj će biti predstavljeni radovi učesnika sa svih radionica. Izložba će biti otvorena 20. marta na praznik Japana – dan ravnodnevice. U čast ovog velikog praznika manifestacija nosi naziv po važnom japanskom simbolu ravnodnevice – Harudori 春鳥 – ptica proleća.

23319347_447448582317773_7171033523145890622_n

Davne 1882. godine desila se prva zvanična korespodencija između Srbije i Japana. Srpski kralj Milan Obrenović obratio se tadašnjem japanskom caru i velikom reformatoru, Meiđi, obaveštavajući ga o svom krunisanju i međunarodnom priznanju Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine. U odgovoru cara Meiđija, Japan je priznao Srbiju kao nezavisnu državu. Na taj način formalno su uspostavljeni i započeti odnosi Srbije i Japana koji se sa uspehom razvijajaju proteklih 135 godina, kroz kulturnu, ekonomsku, prosvetnu saradnju, prijateljstvo i solidarnost. Japan je dugi niz godina jedan od najvećih donatora Srbiji a naši građani u Japan mogu da putuju bez vize.

Mesec japanske kulture ima za cilj jačanje saradnje Srbije i Japana putem razmene kulturnih sadržaja, predstavljanjem tradicionalne japanske kulture, kao i savremenih trendova, razmenom ideja i predstavljanjem tehnoloških inovacija i dostignuća, umrežavanjem i stvaranjem uslova za potencijalnu novu saradnju kako za umetnike, studente, istraživače, naučne radnike tako i za kompanije kojima će u okviru Meseca japanske kulture biti predstavljena poslovna klima i mogućnosti saradnje sa Japanom.
U toku Meseca japanske kulture biće predstavljeni i radovi domaćih umetnika u čijim delima je prisutan uticaj japanske kulture, bilo u formama u kojima stvaraju, bilo kao inspiracija.

Mesec japanske kulture održava se u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ od 1. do 31. marta 2018. godine. Tokom meseca marta za vas smo pripremili raznolik sadržaj – filmske projekcije, književna predstavljanja važnih dela japanske književnosti koja su prevedena na srpski jezik, festival haiku poezije, radionice kaligrafije, origamija i geometrije, kao i veliku grupnu izložbu na kojoj će biti predstavljeni radovi učesnika sa svih radionica. Izložba će biti otvorena 20. marta na praznik Japana – dan ravnodnevice. U čast ovog velikog praznika manifestacija nosi naziv po važnom japanskom simbolu ravnodnevice – Harudori 春鳥 – ptica proleća.
Ovom manifestacijom Univerzitetska biblioteka još jednom dokazuje svoj značaj institucije koja prepoznaje važnost umrežavanja, važnost spajanja umetnosti i nauke i razvijanja inovativnih i edukativnih sadržaja.

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ je otvorila vrata studentima, profesorima i istraživačima davne 1926. godine. Od tada do danas ona predstavlja instituciju od velikog kulturnog i nacionalnog značaja. Prateći potrebe svojih korisnika, Biblioteka se trudi da radi na modernizaciji svojih sadržaja, predstavljajući i uvodeći nove tehnologije i šireći svoje naučne i kulturne sadržaje. Od 2008. godine u Univerzitetskoj biblioteci sa radom počinje i Umetnički centar koji u svom izložbenom prostoru predstavlja radove profesora, studenata i akademskih i umetnika afirmišući nove ideje i podstićući stvaralaštvo.