Enter the content which will be displayed in sticky bar
Tel: +382 68 429 251
SeaRock 2018

SeaRock 2018

Datum20.07.2018.

Vrijeme početka20:00

Vrijeme završetka01:00

MjestoLjetnja Pozornica Kotor

LokacijaKotor, Montenegro

 SeaRock Festival se po osmi put održava 20. i 21. jula u Kotoru, a potvđeni izvođači su kultni američki bend Sun Kil Moon, rokerski nabrijani Strand Of Oaks, legenda americane Howe Gelb, kao i domaće snage Billie JoanTuristiBaobab i On Tour. Festival će kao i do sada imati volonterski karakter a ulaznice se publici neće naplaćivati.

Muzički identitet SeaRock festivala u prethodnih osam godina izgrađen je na neupitnoj ljubavi prema muzici i dobrom zvuku, kao i odabiru izvođača posebnog stila, naslonjenih na američku kosmičku tradiciju. Prethodnih godina su se, kao u nekom nestvarnom filmu, na bini kotorske ljetne pozornice smjenjivali autori, kauboji i desperadosi svjetskog muzičkog ranga, koje u nekoj paralelnoj stvarnosti nikad ne bi ni očekivalu u našim krajevima. Nezaboravne nastupe pružili su Howe Gelb, Chuck Prophet, Alejandro Escovedo, Steve Wynn, Dan Stuart, Mark, Olson, ali i veliki bendovi poput Wilco ili Lambchop. Izuzev njih, evropski i domaći autori poput Don Antonio/ Sacri Cuori, Comaneci, Chris Eckman & The Frictions, Stray Dogg, Goribor, Gustafi, Lovely Quinces, Irena Žilić…djelili su ravnopravno binu sa kolegama sa druge strane Atlantika.

BILLIE JOAN

Billie Joan

Cure sa gitarama su postale izuzetno česta pojava na domaćoj muzičkoj sceni, a još važnije je da su te iste cure izuzetne, kako po muzici, tako i po onome što imaju da kažu. Ivana Pezo je iz Splita, i, nije počela sama sa gitarom, ali je svoje misli i poruke ipak realizovala u takvom formatu, postavši Billie Joan, koja nam je ove godine podarila album Barren Land. Sjajna akustična ispovjedaonica, sa naglašenim prkosom, ili u njenom slučaju da se izrazim dišpetom, prema svemu što se dešava oko nas, u društvu, na nebu i na zemlji, u vatri ili vodi.

Najveći uticaj na Billie izvršio je Bob Dylan, a sama se trudi da piše pjesme koje kritički govore o svijetu oko nas. U numeri „Barren Land“ (Spržena zemlja) opisuje posljedice „INTERESANTNOG“ požara koji je izbio ljetos te pruža jasan uvid u jalovost, koja se najviše ogleda na poprištu golih stabala, izgorenih auta i kuća. Istovremeno pogađa gdje boli i prikazuje ljepotu mora i sunca koju ostavljamo za sobom ako je odlučimo napustiti. Barren Land simbolizuje odlazak i ostajanje, sjetu i tugu, ljepotu i tragediju. No najlakše je odustati, treba preuzeti rizik i ostati.

ON TOUR

On Tour

„On Tour“ su publici poznat, i omiljen americana trio iz Beograda kojeg čine Ivana Smolović, Marko Ćebić i Vladimir Marinović. Krajem novembra 2017 objavili su treći album  “Don’t it make you want to go home” za beogradski Ammonite Records i italijanski The Stone House. Produkciju albuma realizovao je čuveni muzičar Dušan Bezuha, a Dragana Erjavšek u recenziji za magazin „Stereo“ o albumu kaže:

Već prva ozbiljna najava novog albuma beogradskog trojca On Tour, obrada pjesme „Cry With No Reason“ potvrdila je ono što već odavno znamo, a to je da ovaj bend ima jedan od najboljih vokala na Balkanu. Ika Smolović je u stanju da i pjesmu koja je tuđa bukvalno rodi za sebe ponovo i učini je svojom. Da bude snažnija, da bude prijatnija, bolnija i ubjedljivija, ma koliko bila savršena u svojoj izvornoj verziji.

Naravno, najbitnije su pjesme, i to je On Tour u jednom trenutku izdvojilo na mojoj listi prioritetnih bendova. Na “Don’t it make you want to go home” nema slabijih momenata, samo tiših od tihih, tužnijih od tužnih, i prijatnijih od prijatnih. Imamo skup emocija koje ni u jednom trenutku neće zvučno izazvati eksplozije, no nikad nije sigurno šta će u svakom pojedinačnom tumačenju svakom pojedinačnom slušaocu uraditi.

HOWE GELB 

howe gelb

Howe Gelb je jedan od najuticajnijih američkih muzičara današnjice, predvodnik i harizmatični šaman koji je sredinom osamdestih ponovo osmislio rock’n’roll. Kroz rad sa matičnim bendom Giant Sand, i mnoštvom projekata koji su se godinama provlačili kao paralelni univerzum, uvijek osmišljavajući sebe iznova, u posljednjoj solo avanturi našao se stvarajući jazzy standarde iz budućnosti, koji su mu posljednjih godina intenzivno kucali na vrata. Posljednja dva albuma “Future Standards” i njegov svojevrstan nastavak “Further Standards” dokaz su nepredvidive i uvijek inovativne Gelbove muzike.

Opisujući nastup Howe Gelba u Beogradu juna 2017, naš najznačajniji muzički hronolog Žikica Simić piše:

“Howe Gelb je veliki šarmer. Na sceni je izgledao, u savršenom odelu i odgovarajućem šeširu, kao mladi Džef Bridžis u kostimu Bufalo Bila. Repertoar je bio sastavljen od numera sa najnovijeg albuma „Future Standards“ pomešanih sa obradam pesama Džordža Džonsa, Leonarda Koena, Boba Dilana i drugih. Sala Amerikana se pod uticajem muzike Gelba pretvorila u laundž nekog ukletog hotele u kojem izgubljene duše vidaju svoje nevidljive rane. Na momente je zaličila i na ono utvarno pozoriše iz filma Dejvid Linča. Znate ono „No Hay Band, There’s No Band, Il n’y a pas d’orchestra…“.

Dobar je Gelb. Odličan zapravo. Individualizam i šarm. Integritet i sloboda. Crno-bele dirke sa njegovog klavira vode u tom pravcu.”

Prvi put, Howe Gelb je bio gost SeaRock festivala ljeta 2014, kada je sa četvoročlanim bendom razdrmao Ljetnju Pozornicu. O tom koncertu Žikica Simić ističe:

“Howe Gelb je bio glavna zvezda. U Kotoru je nastupio sa ekipom koju su činili Maggie Bjorklund na pedal stil gitari, Steve Shelley na bubnjevima i basista iz Danske čije ime nisam ukačio. Na scenu je prvo stupio Gelb sam. Obučen u savršeno tamno odelo, sa savršenim šeširom na glavi, isto takvom kravatom i iglom za nju. Vrlo ozbiljno dakle, ali na kulerski način, sa nekom superiornom opuštenošću.

Kasnije su se Gelbu pridružili ostali članovi benda. Započela je neverovatno sonična pustolovina. Već godinama unazad Gelbova muzika ima jednu kontemplativnu komponentu. Čini mi se da je u ovom delu karijere on pronašao način kako da muzički predstavi prolaznost stvari. Bilo da svira sa španskim ciganima, danskim rokerima, sam ili u pratnji legendarnih rok likova, njegova muzika putuje, u nekim profinjenim ritmovima, kroz prostor i vreme. Teče kao pesak u peščanom satu. Tako je bilo i u Kotoru.”

Turisti su ON! Svi ga znate…

Turisti

Boško Mijušković – Bole, basista grupe Straight Mickey and the Boyz, ritam sekcija supergrupe Škrtice, oživeo je TURISTE!

Osim što je osnivač, Bole je i jedini stalni član benda! Ostali članovi Turista, poput Boletovog brata Džimija, dolaze i odlaze… baš kao i turisti na proputovanju.

Turisti su nastali jedne noći u beogradskom naselju Žarkovo, kada je Bole inspirisan ljubavnim jadima i delta bluzom krenuo da svira akustičnu gitaru u svojoj nevelikoj sobi. Njegov brat Nikola Džimi Mijušković mu se odmah pridružio i u svega nekoliko dana nastale su pesme za prvi album Turista. Inspirisani delta bluzom, Bo Didlijem i ranim rokenrolom,Turisti se ne plaše putovanja po svim podžanrovima rok muzike koje su uticale na Boleta. I pank, i hardkor i postpank kao žanrovi iz kojih je potekao, ali i mračnija i sirovija bluz i džez muzika, eksperimentisanje sa afričkim i avangardnim ritmovima i kompjuterski programiranom muzikom… čine Turiste jedinstvenom pojavom na muzičkoj sceni.

Turisti su kratki i jasni. Direktni. A muzičko putovanje na koje nas vode je destinacija kojoj će svaki slušalac željeti da se vrati. Opet. I opet. I opet…

Prvi album Turista „Levo ili Desno“ objavila je izdavačka kuća Balkan Veliki.

BAOBAB

Baobab

„Baobab“ je grupa iz Arilja koju predvodi Miodrag Mišo Petrović koji ne samo pasionirani ljubitelj i poznavalac rock’n’rolla, on je takođe uporni borac protiv lošeg, u nama i oko nas. Ne pristajanje na sumornu realnost i stvaranje boljeg svijeta sopstvenim rukama, opisani su na sjajnom novom albumu „Naše Vreme“, koji objavljuje „Pop Depresija“.

Plamen koji je pronađen obasjao je našu muzički scenu, a Vladimir Skočajić Skoča, autor Gistro FM radio emisije za “Naše vreme” je rekao: “Nekad me podseti na Wilco, nekad na Nila Janga, nekad na War on Drugs, a najčešće na Baobab. Da se ja pitam, stihove prvog singla „Kako sjajnih ljubavi ima / U gradu koji tone, u zemlji koje nema“ promuvao bih u himnu ove nesrećne zemlje. Čisto savršenstvo.”

Baobab svira muziku koju voli i koju osjeća. Nekada je to klasičan pop, nekada omaž Nilu Jangu, nekada pokušavamo da ukrotimo huk Rzava, a nekada smo samo srećni što imamo priliku da radimo to što volimo. Nadamo se da ćete pronaći nešto što se i vama dopada.

STRAND OF OAKS

20993083_10155540596971777_245005124503734904_n

„Strand Of Oaks“ postoje gotovo 10 godina, od kada je projekat pokrenuo kantautor Timothy Showalter u želji da izrazi svoje stavove, nezadovoljstva i napiše neke pjesme koje će postati vječni rock hitovi. Sa bendom je objavio šest albuma, od kojih je „Heal“ iz 2014 postao prekretnica u uspjehu i kvalitetu. Timothy je napravio i neke sjajne hitove, a muzika je bazirana na folk rock tradiciji americane, protkanom uticajima My Morning Jacket, Bruce Springsteena, ali i sveg mogućeg i nemogućeg što se u datom trenutku nalazilo u autorovoj glavi.

Pjesme o neuspjelim ljubavima, liječenju od istih čudnovatim sredstvima, neprilagođenom djetinjstvu, vječnoj borni za mjesto pod suncem, učinili su ovog autora grčevitim, i njegov put od Pensilvanije do gotovo svake važnije bine svijeta, bio je njemu važan poput vazduha koji diše. Rock’n’roll je često vatrena staza i to Timothy Showalter jako dobro zna, i njihovi već legendarni nestupi na festivalima poput „Best Kept Secret“ ili „Primavera“ sijaju vatrenom snagom.

Posljednji album „Hard Love“ (koji je poput prethodnika pobrao najbolje kritike u svojetskoj štampi), ove godine dobio je nadgradnju u vidu produženog izdanja „Harder Love“, pa nam Strand Of Oaks u Kotor dolaze sa aktuelnom produkcijom, a njihov nastup je prvi na Balkanu ikada.

Uvjeriće te se zašto nepatvoreni rock’n’roll opstaje decenijama i uvijek se iznova rađa u nekoj sjajnoj inarnaciji, poput Strand Of Oaks.

SUN KIL MOON

sunkilmoonpromo

Glavna osovina stvaralaštva i originalnosti u izvedbi tradicionlane kosmičke američke muzike  kalifornijskog benda Sun Kil Moon je Mark Kozelek – vrstan pjesnik, kompozitor, a nadasve karizmatičan čovjek čija jasno izražena hipersenzibilnost dolazi do slušalaca kroz muziku uvijenu u prozračni veo mistike. Jedna do bitnih karakteristika kantautrskog stila Marka Kozeleka je umijeće da melanholiju i mračne teme realno proizašlih iz introspekcije i promatranja okoline izrazi kroz zvuk koji okreće polaritet emocije i publiku puni energijom i optimizmom. Stvaralaštvo Mark Kozeleka poštuju i mnogi muzičari kolege sa svijetske scene što je rezultiralo i brojnim gostovanjima na albumima od kojih treba pomenuti: Will Oldham, Ben Gibbard, Steve Shelley.

Sun Kill Moon od 2003. godine do danas objavili su osam studijskih albuma, a posljednji “Common as Light and Love Are Red Valleys of Blood” objavljen je tokom 2017, sa oduševljenjem publike i kritike.

Više od svega, koncerti ovog benda su uvijek nepredvidiva iskustva putovanja u emocionalne nedođije bez garancije za povratak. Neizvjesnost je jedino izvjesna, kao i katarzično iskustvo.

SATNICA NASTUPA:

20.7.2018

21:00h-22:00h/Billie Joan

22:15h -23:15h/On Tour

23:30h-01:00h/Howe Gelb

 

21.7.2018

20:00h-21:00h/Turisti

21:15h-22:15h/Baobab

22:30h-23:45h/Strand Of Oaks

24:00h-01:30h/Sun Kil Moon

Festival SeaRock održava se u veličanstvenom ambijentu Ljetnje Pozornice smještene na vrhu citadele, uz svijetleće bedeme grada, kao neizosatvnu dekoraciju. Ne propustite ovogodišnje, osmo izdanje SeaRock-a, festivala istančanog ukusa i profilisanog muzičkog stila, o kome se uvleliko piše i priča u svijetu, ali i regionu. Volonterski karakter i potpuno odsustvo kompromisa daju mu poseban šarm, kao i uvijek posebna atmosfera vrhunskih muzičkih talenata.

Pokrovitelji SeaRock festivala su Turistička Organizacija Opštine Kotor i generalni sponzor Opština Kotor. Suorganizator je Kulturni Centar “Nikola Đurković” Kotor, dok je zlatni sponsor festivala i ove godine Nikšićko Pivo!

poster- cover