Enter the content which will be displayed in sticky bar
Tel: +382 68 429 251

Igor Čoko: Zarobljeni // Trapped

Igor Čoko je nagrađivani fotograf i aktivista za ljudska prava. Njegova izložba fotografija Zarobljeni/ Trapped prikazuje izbjeglice iz Afganistana i Pakistana koje su snimljene iza beogradske autobuske stanice. Fotografije pokazuju u kakvim uslovima izbjeglice žive na debelom minusu i još više od toga – pokazuju onu humanu crtu, pokazuju nadu i želju za životom.

A upravo ta humana crta je nešto što odlikuje Igora Čoku, antropologa po struci koji svoje znanje o ljudima iskazuje na specifičan način – putem fotografije. Koliko god znanje imao Čoko ujedno istražuje i to ne samo one koje slika, već sebe i sve nas. Rezultati znaju biti zadivljujući jer su njegove fotografije uticale na sve veću senzibiliziranost ljudi, bilo u Beogradu, Srbiji, ali i širom Evrope.

Autor je knjiga fotografija “Subverzivna estetika ulice”, “Karaburma, moj geto” i “Grad bez boja”. Dobitnik je nagrade Press Photo Srbija za 2016., u kategoriji “Život reportaža” za seriju fotografija “Zatvor”.

Čoko je i sam bio izbjeglica one famozne 1995. godine. I sam se nakon bijega iz Knina našao na granici sa Srbijom gdje ga, zajedno sa ostalim izbjeglima nisu puštali, a nazad nije mogao. To iskustvo uveliko je odredilo i razumijevanje muke bliskoističnih izbjeglica koji isto tako nazad ne mogu, a naprijed im je put zatvoren.

Čoko je ipak pronašao prolaz naprijed, pa se nadamo da će to biti slučaj i sada, makar to značilo i ostanak u Beogradu i Srbiji. I to je neki boljitak, koliko god suludo zvučalo.

Podsjetimo se i razgovora sa Igorom Čokom kojeg smo slušali u 172. izdanju emisije Kupek.

 

Igor Čoko: web facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>